Friday, 6 May 2011

Osama, Obama en wij

De Verenigde Staten van Amerika voeren sinds 9/11 een wereldwijde oorlog tegen het terrorisme. Op 2 mei hebben Amerikaanse commando's ( SEAL's ) Osama, de commandant van de vijand, uitgeschakeld. Obama gaf het bevel. Osama kreeg uiteindelijk een zeemansgraf.
Wij houden niet van oorlog. Terecht, want oorlog levert veel ellende op. Wij zijn te netjes voor oorlog. En wij hebben overal regeltjes voor, zelfs voor oorlog. Eigenlijk vinden wij de strijd tegen het terrorisme niet eens een oorlog.
Vandaag herdenken wij onze bevrijding van de Nazi - overheersing.
Hoe zou de wereld er vandaag uitzien als de Amerikanen destijds niet ingegrepen hadden? Hoe zou de wereld er over tien jaar uitzien als Osama een proces gekregen had en levenslang opgesloten zou zijn? Waar hadden we hem trouwens op willen sluiten? Wat zou dat aan kosten met zich meegebracht hebben? Wie had daarvoor moeten opdraaien?
Hoe zou de wereld er nu uitgezien hebben als iemand in 1936 of daaromtrent de moed gehad had om Hitler uit te schakelen?
Waarom schakelen we Ahmedinjad, Khadaffi, Asad en links en rechts nog enkele idioten die denken dat ze God op aarde zijn en zich alles te kunnen permitteren niet uit?
Omdat wij ons niet mogen bemoeien met de interne aangelegenheden van andere landen!? Ook niet als daar de mensenrechten letterlijk met voeten getreden worden? En waarom doen we dat dan in Libie wel? Waarom grijpen we wel in als het om olie gaat? Als we bang zijn dat we straks onze auto's niet meer kunnen voltanken? Zijn fossiele grondstoffen belangrijker dan mensenlevens?
Wij zijn democraten. Wij houden van de 'rule of law'. Wij willen ons niet verlagen tot het niveau van de barbaren die onschuldige burgers afslachten. Maar hoe gaan we dan om met barbaren die zich niets van ons niveau aantrekken? Die zichzelf buiten en boven de wet plaatsen, niet gedwongen maar uit eigen vrije wil. Met machtswellustelingen die niets met democratie hebben en heel veel met het vergaren van fortuinen ten koste van anderen en met alle middelen?
Zijn wij bang? Bang voor massa-immigratie, voor islamisering van de wereld, voor instabiliteit? Is schending van de mensenrechten toegestaan als het om het behouden van stabiliteit gaat? Hoe zit het met politieke bewegingen bij ons, die zich op een geloof baseren?
Wij mensen zijn degenen die inhoud aan deze wereld geven. Zijn wij in staat om een samenhangende visie te ontwikkelen op hoe onze wereld er idealiter uit zou kunnen zien? Of komen wij niet verder dan het verdedigen van ons nauw bemeten eigen belang?
Kan het zo zijn dat vrijwel alle mensen op onze wereld graag voldoende eten en een dak boven hun hoofd willen hebben?
Kan het zo zijn dat mensen willen kunnen zeggen wat ze denken en samen willen komen met wie ze willen?
Kan het zo zijn dat mensen in vrijheid hun godsdienst willen beleven als ze er een aanhangen, zonder daarmee de vrijheid van andere mensen om hetzelfde te doen te beperken?
Kan het zo zijn dat die mensen graag een nuttige bijdrage aan het leven op deze wereld willen leveren?
Kan het zo zijn dat we gezamenlijk optreden tegen iedereen die dat allemaal aan zijn laars lapt, er niets mee te maken zegt te hebben?
Veel vragen en hier en daar een impliciet antwoord.
Ik heb wel sympathie voor de actie van de Amerikanen. Of hun motieven het verdedigen waard zijn is weer een andere vraag. De methoden van Osama waren dat in elk geval niet. Net zo min als die van Ahmedinejad, Khadaffi of Asad.
Ik word soms een beetje lacherig van Nederlandse parlementariers en journalisten, die hun principes zo hoog hebben zitten dat ze er nooit meer onderdoor kunnen kruipen. Wij Nederlanders sturen soldaten een oorlog in en willen vervolgens elke afgevuurde kogel verantwoord zien, liefst met de NAW-gegevens van degene op wie geschoten werd erbij.
Osama is dood. De wereld is daarmee een ietsiepietsie betere plaats om te leven geworden, maar we zijn er nog lang niet.
Soms zijn onconventionele maatregelen nodig om lieden die helemaal niets met conventies hebben uit te schakelen. Zachte heelmeesters maken immers stinkende wonden. Merkwaardigerwijs hoor ik dat dezer dagen niemand zeggen.
Zolang onconventionele maatregelen niet het enige zijn dat we doen, kunnen ze heel effectief zijn.
Is er iemand die Nelson Mandela veroordeelt voor zijn opvatting met betrekking tot het geoorloofd gebruik van geweld tegen het apartheidsregime?

No comments:

Post a Comment