Since almost four years now I have been living in The Philippines. 'It's more fun in the Philippines' says the much used tourism slogan. In many regards that is absolutely true. Daily reality has more nuances. I changed the title of my blog from 'Thoughts and Musings' into 'Mail from Manila'. From now on I will try to shed some light on situations and events here in the Philippines and -whenever I can't help myself- in other places on our globe.
Tuesday, 28 February 2012
Bezieling
Wat bezielt jou? Die vraag stellen we nogal eens als we niet helemaal denken te begrijpen waarom iemand zich gedraagt zoals hij doet. De bezieling van de een is voor de ander niet altijd onmiddellijk duidelijk of verklaarbaar. Soms weten mensen zelf niet eens wat ze bezielt, wat in ze gevaren is, als ze iets doen. Aan de andere kant zijn mensen vaak zeer voorspelbaar. Bezieling komt kennelijk in ieder geval voor een deel van buiten naar binnen. Ze vaart in ons, via onze zintuiglijke waarneming. Uit de massa signalen die de omgeving ons aanbiedt selecteren we wat voor ons interessant is en daarenboven vertekenen we die informatie, we proberen oorzaken en gevolgen aan elkaar te koppelen, we vertalen haar naar onze eigen schema’s. Als de binnenkomende informatie een ander mens betreft verbinden we er maar al te vaak heel snel conclusies aan met betrekking tot diens persoonlijkheid. Die vent is niet goed snik of wat een briljante vrouw. Onze bril is per definitie gekleurd en de manier waarop we op die binnenkomende informatie reageren zegt vooral veel over onszelf. Over onze bezieling. Wat je zegt ben je immers zelf en je moeder is een……. Dat wil dus zeggen dat wat in ons vaart binnen stoot op iets wat daar al is. We hebben het deels meegekregen met de genen van onze verwekkers, deels met de opvoeding die we kregen en deels zijn we gevormd door eerdere ervaringen. Wat er al is verbindt zich met wat binnenkomt. Dan komt de reactie en vraagt de waarnemer , die ons nog niet zo goed kent, zich af wat ons bezielt? Voor wie ons beter kent is hoe we denken, waarnemen en voelen vaak herkenbaar. Er zit een patroon in. Een patroon dat meer met het hoe dan met het wat te maken heeft. Dat patroon is wat mij bezielt
Over ratten en staatsraden
Als ik een ding geleerd heb is het wel dat je vijanden meestal dichterbij zijn dan je denkt. Frans Timmermans weet dat nu ook. Voordat hij overweegt een gooi te doen naar het partijleiderschap van de PvdA , wil hij eerst weten wie zijn emailtje aan de fractie naar de pers gelekt heeft. Dat kan hij gevoeglijk vergeten. Jaren geleden al las ik het meesterwerkje van Joep Schrijvers met de titel ‘Hoe word ik een rat?’. Ik kan het hem aanbevelen. Verplichte literatuur voor iedereen die samenwerking hoog in het vaandel heeft staan en zich afvraagt waarom het maar niet wil lukken. Konkelen, draaien, manipuleren, roddelen en zagen aan stoelpoten, samenzweren, streken uithalen, dubbele agenda’s, lekken, werken met de ellebogen en kontenkruiperij, het is allemaal normaal. Je bent bijna naïef als je probeert het spel netjes te spelen. Net zoals je naïef bent als je in de mogelijkheid van een andere, betere wereld blijft geloven. Govert Derix heeft er zaterdag nog een uitstekende column over geschreven in de Limburgse kranten onder de kop ‘Im Westen nichts Neues’. Het lijkt erop dat het rattengedrag tot norm verheven is. De belastingdienst, de politie, de PVV, de pers, allemaal bedienen ze zich van anonieme tipgevers. Verklikkers - meldpunten schieten als paddenstoelen uit de grond. De moed om elkaar aan te spreken hebben we verloren en wie het toch aandurft kan rekenen op een grote mond of krijgt op zijn minst te horen dat hij de gezelligheid en de lieve vrede niet moet verstoren. Gelukkig hebben we altijd nog de mogelijkheid om te kiezen. Zoals die twee journalisten die via facebook een multiculti overlastfeestje georganiseerd hebben in Utrecht. Samen tegenover wij-zij. Onze regering zou ook kunnen kiezen. Bijvoorbeeld om te luisteren naar de adviezen over voorgenomen wetgeving van de Raad van State. In vergelijking met het vorige kabinet geeft die Raad van State veel (60%) vaker een negatief oordeel en adviseert het betreffende voorstel niet naar de Tweede Kamer te sturen. Het kabinet legt die adviezen echter naast zich neer. De ratten van de verklikkers – meldpunten zijn in de ogen van onze regering kennelijk betere raadgevers op het gebied van nieuwe wetgeving dan de rechtsgeleerden van de Raad van State. Die kan dus binnenkort ook bij het oud vuil als er toch bezuinigd moet worden. Dan heeft ook Donner een verkeerde keuze gemaakt.
Labels:
Donner,
Frans Timmermans,
Govert Derix,
Joep Schrijvers,
Raad van State
Subscribe to:
Posts (Atom)