Wednesday 21 January 2009

Barack Obama

Het is onmiskenbaar. Obama raakt en beweegt vele mensen. Zelfs in Nederland. De Nederlandse Obama-fanclub, gisteren bijeen in Scheveningen, kent en verenigt leden afkomstig uit alle lagen van de bevolking, van alle gezindten en van SP tot VVD. United! We are one. Ze hielden het niet droog bij de inauguratie. Verenigd in wat? Give us hope Obama, give us hope Obama, hope before the morning comes! Obama geeft mensen hoop. Waarop? Op een betere wereld? Geloven we echt dat een man die kan bewerken? Obama zelf gelooft dat niet. Yes WE can. Wij kunnen het! Als we in staat zijn om ons eigen belang te overstijgen. Als we verder kijken dan onze eigen neus lang is. Als we proberen te begrijpen in plaats van op de eerste plaats onze eigen positie voor het voetlicht te brengen en te verdedigen. Als we onszelf kunnen verplaatsen in de positie van de ander. Als we onszelf kunnen zien door de ogen van de ander. Als we in staat zijn zelf te veranderen in plaats van alleen maar van anderen te verwachten dat zij dat doen. Als we bereid zijn kennis te nemen van en ons te verdiepen in andere culturen. Als we niet doen alsof wij de wijsheid in pacht hebben en daarom alles beter weten. We kunnen niet een man opzadelen met deze onmenselijke taak. We moeten het samen willen doen. The spirit of service.
De verwachtingen zijn hoog gespannen. Te hoog zeggen nogal wat mensen. Maar misschien zijn dat juist de mensen die niet bereid zijn de mouwen op te stropen, de zaak af te stoffen, hoop boven angst te stellen, waarden en idealen overeind te houden ook als dat minder veiligheid betekent. Misschien zijn dat juist de mensen die zich al bij voorbaat indekken, zodat ze later kunnen zeggen dat ze het altijd al gezegd hebben.
Amerika heeft een nieuwe president. De 44ste. Hij heeft zijn landgenoten meteen duidelijk gemaakt, dat wie anderen wil veranderen eerst zichzelf zal moeten veranderen. Dat veranderingen tijd kosten. Hij heeft de wereld een dubbele, maar duidelijke boodschap gegeven. Amerika zal een bondgenoot zijn voor alle vrienden van vrede. Oude waarden kunnen niet gebroken worden door mensen die geweld, terrorisme en corruptie gebruiken als middelen om macht te verkrijgen. Zij zullen verslagen worden. De idealen winnen het uiteindelijk altijd van de wapens. Open de vuist en de hand zal je gereikt worden.
Een nieuwe koers, een ander geluid. Inspirerend leiderschap. Om te beginnen niet slecht.