Wednesday 22 February 2012

Weer boven water

Natuurlijk is de verleiding groot om nog even terug te kijken op het carnavalsgebeuren, maar wijze mensen in ons dorp hebben mij geadviseerd niet via het internet of de sociale media te communiceren. De vuile was hoort daar al helemaal niet opgehangen te worden. Het mag dan wel zo zijn dat op die wijze revoluties geïnitieerd en gecoördineerd worden, het beste blijft toch gewoon elkaar even recht in de ogen kijken en de zaak uit praten. Nu ik geen hofnar meer ben beschik ik niet langer over de vrijheid om welgemeende, wijze en daarenboven ook nog gratis goede raad in de wind te slaan en net te doen of ik gek ben.

Vanaf afgelopen donderdag was het een nochtans een gekkenhuis, waarin heel veel mensen het zo druk hadden met plezier maken dat een aantal wat wezenlijkere zaken aan de aandacht dreigden te ontsnappen. Bijna had Prins Johan Friso nog roet in het carnavalseten gegooid. Tegen het weekeinde bespeurde ik bij wat carnavalisten om mij heen hier en daar de angst voor een kunstmatig solidariteitscoma, maar al snel twitterde de Commissaris van de Koningin, dat hij zich zou opofferen. Voor de anderen kon de pret gewoon doorgaan. Dat moest ook wel, want terwijl de halve provincie nog in coma lag na het auwwieverbal in Valkenburg kapte de altijd wakkere provinciale overheid snel even de zestien eiken aan de Rijksweg in Berg en Terblijt. Daarmee is het WK wielrennen gered en kunnen alle hoorzittingen zonder vrees tegemoet gezien worden. Wat volgt is nog een beetje gepruttel, maar daarmee komen die eiken niet meer overeind. Christian Wulf en Job Cohen maakten van het carnavalsweekeinde gebruik om tussen de optochtfoto’s van het toneel te verdwijnen. Ik heb er niemand over gehoord. De Ministers van Financiën van de Eurozone vergaderden verkleed als Griekse filosofen een hele nacht door en ook dat viel niet op want het licht brandde overal nog in de feestende stad. Toen onze Jan kees de Jager om half zeven zijn bed in wilde rollen kon hij zijn hotelkamer nier meer in. Hij had vergeten te zeggen dat het iets later zou worden en de Belgen dachten dat hij al weer vertrokken was en blokkeerden zijn kamerkaartje. DSK zit weer eens vast voor vermeende betrokkenheid bij het organiseren van besloten seksfeesten over de hele wereld. De Spanjaarden willen Gibraltar weer eens inlijven en Amerikaanse soldaten hebben enkele Korans verbrand in Afghanistan, waar de pleuris daarover is uitgebroken. En passant werden Sven Kramer en Ireen Wüst nog even wereldkampioen in Moskou, waar de echte Poetin de verkiezingen alweer gewonnen heeft voor ze gehouden zijn. PSV en AZ hebben het carnavalsweekeinde benut om de spanning in de vaderlandse voetbalcompetitie terug te brengen.

Zo was het een verlengd weekeinde, waarin wat kleine dingen in de soep liepen, terwijl de grote zich aan het wazige zicht van menigeen lijken te hebben onttrokken