Thursday 22 September 2011

De kracht van eenvoud en beperking

Het tolt in mijn hoofd. Wie is nog in staat om de complexe werkelijkheid in zijn geheel te bevatten? Op wiens oordeel kan ik nog vertrouwen en bouwen? Ik probeer mij voor te stellen dat Henk en Ingrid naar de algemene beschouwingen in onze tweede kamer kijken. En plotseling begrijp ik het succes van Wilders. Zijn kracht ligt in de eenvoud. De Grieken uit de eurozone donderen, geen moslims meer het land in, alle crimineel Marokkaans tuig het land uit , alle andere Kamerfracties de boom in en minaretten doen pijn aan de ogen. Dat is toch net iets eenvoudiger dan het herstellen van macro – economische onevenwichtigheden, evenwichtig bezuinigen op het persoons- en kindgebonden budget , het samenvoegen van Wajong, WSW en WWB, het budget bijzondere bijstand of een twee staten oplossing voor het Midden-Oosten conflict.

Niemand lijkt te beschikken over een totaal – concept voor de toekomst van de wereld en dat in voor iedereen begrijpelijke bewoordingen uit te kunnen leggen. Dan is het voor de hand liggend, dat Henk en Ingrid de veiligheid van de eigen vier muren opzoeken en de deur op slot doen. Een gebrek aan groot(s) denken leidt tot klein handelen. Angstige kinderen slaan hun handen voor de ogen en hopen zo onzicht - en ongrijpbaar te worden voor de bedreiging. Schijnveiligheid.

Waar is de man of vrouw met de alles omvattende visie? Wie wijst de weg naar een wereld, waarin volkeren en naties in vrede en voorspoed met elkaar samenleven en de vruchten van gezamenlijke arbeid eerlijk met elkaar delen? In toenemende mate komt ons lot in handen te liggen van superspecialisten, die kleine stukjes van de werkelijkheid ontleden en trachten te beschrijven om daarover vervolgens met andere superspecialisten van mening te verschillen. Ook de wereld van feiten en cijfers blijkt voor meerderlei uitleg vatbaar.

Van Wilders valt te leren, dat waar is wat onze oosterburen tot uitdrukking brengen met in der BeschrƤnkung zeigt sich der Meister. In plaats van ons te verliezen in de papieren werkelijkheid van gedetailleerde cijfers en feiten moeten we terug naar de hoofdlijnen en weer greep krijgen op het geheel . Dromen en idealen helpen daarbij meer dan feiten en cijfers. Bevlogenheid en vertrouwen meer dan het pessimisme dat tot uitdrukking gebracht wordt door zogenaamde realisme en het blijvend principieel wantrouwen van elkaars motieven. De vereniging van de proletariƫrs aller landen heeft niet tot het gedachte resultaat geleid. Het is tijd voor de vereniging van de idealisten aller landen. Deze wereld is van ons allemaal en die moeten we eerlijk delen. Eenvoudig. Maar tollen doet het nog steeds in mijn hoofd. Ik vrees, dat ik het te simpel zie.