Monday 13 February 2012

La Kraft

Het laatste weekend voor de echte carnaval staat voor mij al jaren in het teken van de Herrezietsong in Kerkrade. De 22 leden van d’r iesjte Kirchroadsjer Herrezietsongsverain trekken dan traditioneel op zaterdag met een huifkar door het Limburgse land en bezoeken op zondag de zietsong. Dit jaar heb ik in café Edelweiss in Eygelshoven zelf een optreden verzorgd en daar onder meer de Raenpiete schlager van dit jaar ten gehore gebracht. De Raenpiete zunt hej is opgenomen ter gelegenheid van het 55-jarig bestaan van CV De Raenpiete uit Vaals en met stip op nummer 952 de top 1111 van L1 Radio binnengekomen. Samen met Natascha Jongen heb ik de solopartij voor het lied ingezongen. En nu klinkt overal waar we komen het tsieke tsakke hoi hoi, tsieke takke hee, ut is vastelaovend kom d’r bej. De tekst is geschreven door Erwin Lennaerts van Limbo Express en die valt merkbaar goed bij de carnavalsvierders evenals bij de burgemeester en de pastoor. Dus is het altijd weer een feest om ‘m te zingen. Maar natuurlijk halen wij het niet bij…………………….
Gisteren zaten we met 1200 mannen in de Rodahal in Kerkrade. Tante Nel werd van de bühne af gefloten. Haar buut was onverstaanbaar en ze , eigenlijk een hij, had geen kans. En toen kwam Beppie. Wee turven groot. Wat je ook van haar vindt, het kleine Maastrichtse madammeke slaagt er spelenderwijs in om 1200 aangeschonken mannen aan haar voeten te krijgen. Ze doet me altijd weer een beetje aan Edith Piaf denken. Champions League van het Limburgse levenslied zei President Walter Sterck en hij heeft gelijk. Een artiest uit Maastricht heeft het in Kerkrade nooit gemakkelijk. Beppie is de uitzondering op die regel. Halverwege smeert ze haar stem met het traditionele glaasje water, dat altijd weer naar jonge jenever smaakt. Als ze na haar optreden , begeleid door een lange sekundant, door de zaal loopt moet iedereen naar beneden kijken om te zien waar ze is. Klein van gestalte, maar oh zo groot als artiest. Ik voelde niets dan respect en daarom vandaag deze ode aan La Kraft!
Dadelijk gaan we naar het Provinciehuis voor het Knoevelemint 2012 en dan gaat het deze week slag op slag verder tot aan de haringen volgende week woensdag. Het wordt genieten en steeds weer opnieuw trots zijn op wat we in onze provincie allemaal hebben. La Kraft is top en de Raenpiete en vastelaovend zijn OK. Vastelaovend same!