Monday 24 October 2011

De blinde en de lamme

Ik had de amper de vraag of Zuid – Limburg wel zo slim is gesteld of het journaal tetterde het nieuws de wereld in, dat negen topondernemers uit ( de buurt van ) de slimste stad van Nederland, Eindhoven dus, een brandbrief geschreven hebben aan het kabinet. Beter gezegd, Rob van Gijzel, de burgemeester van Eindhoven, heeft ‘m geschreven. Die heeft daar ook de tijd voor, want ondernemers zijn niet van brieven schrijven, die moeten geld verdienen. Wat is de boodschap aan Den Haag? Minister De Jager heeft stormachtig economisch weer voorspeld. De ondernemers laten de minister nu , via de burgemeester, weten, dat ze niet klaar zijn voor een crisis, dat ze niet voorbereid zijn op een storm. En omdat sommige van die negen bedrijven nog wel winst maken, zegt de burgemeester er nog even bij, dat resultaten uit het verleden natuurlijk geen garantie voor de toekomst zijn. ‘Hijs de stormbal maar’, hebben de negen toppers hun burgervader laten weten.

De banken verstrekken geen kredieten meer. Die hebben alle moeite om zelf overeind te blijven. Ze moeten geld lenen van andere banken om hun kernkapitaal naar 9% te brengen, terwijl eerder ( Basel III) afgesproken was, dat het in 2015 6% zou moeten zijn. We hebben eerst met onze belastingcenten de banken overeind gehouden. Die ontslaan uit dankbaarheid en zich geheel bewust van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid duizenden medewerkers. En vervolgens leggen ze de economie helemaal plat door geen kredieten meer te verstrekken aan bedrijven en particulieren. Wat moeten we nog met zulke instellingen? Opruimen!

De trien komt piepend en krakend tot stilstand bij station Eindhoven Centraal. De ondernemers willen nu van het kabinet krediet - en exportgaranties. Het is van tweeën een, of het is waar dat ze het in Eindhoven moeilijk hebben of het is niet waar. Het kan natuurlijk zijn, dat die negen grote bedrijven denken, dat zij ook kunnen wat de banken blijken te kunnen, te weten belastingcenten of geld van de staat binnenslepen en in ruil daarvoor mensen op straat zetten, terwijl het ze eigenlijk helemaal zo slecht niet gaat. Dan zijn het oplichters en moeten we er geen zaken mee willen doen als rechtschapen Zuid – Limburgers. Als het ze echt zo slecht gaat daar in Brainport Eindhoven zijn ze misschien niet zo slim als ze zelf wel denken. En dan is de vraag wat Zuid – Limburg in Eindhoven kan leren als het zelf de slimste regio van Nederland wil worden?

Los van het feit, dat solidariteit een mooi uitgangspunt is voor een geheel nieuwe wereldorde zonder banken, lijkt het er door die brief op, dat Zuid - Limburg de blinde is, die het lamme Eindhoven te hulp moet schieten. Er is nog hoop voor Eindhoven als Zuid – Limburg de blik de andere kant op richt en actief bouwt aan een slimme Euregio, die uiteindelijk Eindhoven uit de malaise kan halen. Da’s pas slim!