Thursday 9 February 2012

We moeten aan de sprinkhaan! Het vlees van de toekomst

Ondanks het feit dat we in niet alleen in Nederland maar in heel West-Europa te maken hebben met ontgroening groeit de wereldbevolking nog steeds zeer snel. In 2050 zullen er 9 miljard wereldburgers zijn. Er is genoeg voedsel op de aarde aanwezig om iedereen te eten te geven, maar we zijn er tot op heden niet in geslaagd dat op een adequate wijze te verdelen. Omdat ook aan voedsel geld verdiend moet worden, draaien we het liever door dan het weg te geven. Daarom lijden er (nog steeds) veel mensen honger. Omdat er steeds meer mensen vlees eten dreigt er nu ook nog eens een tekort aan dierlijke eiwitten. En dus onderzoeken ze in Wageningen al jaren hoe we insecten kunnen gaan consumeren en hoe de eiwitten uit die beestjes gehaald kunnen worden. Er zullen vast wel landen of streken op de wereldbol te vinden zijn waar het consumeren van insecten al dagelijkse kost is. Dus of er nu echt zoveel te onderzoeken valt is de vraag, want alles wat leeft wordt gegeten. Waarschijnlijk zijn er ook mensen die zullen zeggen dat het verstandig zou zijn om wat meer plantaardige eiwitten te consumeren, want de productie daarvan legt veel minder beslag op de aardoppervlakte dan die van dierlijke eiwitten. Maar goed, wetenschappers moeten ook aan het eten blijven en dus subsidieert de overheid het onderzoek naar de meelwormsnack en de sprinkhaanpizza met miljoenen. Tot nu toe kijken wij alleen nog met afschuw naar zogenaamde spelprogramma’s op de TV waar kandidaten dit soort exotische gerechten moeten verorberen en veelal weer kokhalzend uitbraken. Maar als het aan de overheid en de wetenschap ligt zal het niet lang meer duren vooraleer het de gewoonste zaak van de wereld is dat ook wij van de gefrituurde sprinkhaan gaan genieten. Dertig procent van de Nederlanders is al zover dat ze wel insecten zouden willen eten. De geesten van de andere zeventig procent worden nu rijp gemaakt. In april verschijnt het eerste kookboek van de Wageningen Universiteit vol met insectenrecepten. Om u alvast een voorproefje te geven van wat in sommige restaurants nu nog voor delicatesse doorgaat maar straks dagelijkse kost wordt heb ik wat snelle research gedaan. Wat dacht u van omeletreepjes van buffaloworm, roergebakken sprinkhaan, quiche met meelwormen of meelwormen – chocoladebroodjes, gebakken krekels of gefrituurde poppen van de reuze zijderups? Onderzoekers van de universiteit van Gent hebben aangetoond dat het consumeren van rupsen, vooral de zijdemotrups, de bloeddruk bij ratten met hoge bloeddruk 10 tot 15% verlaagt. De acceptatie van de insectenmaaltijd wordt vanzelfsprekend makkelijker als er ook nog een gezondheidsclaim aan hangt. Tenslotte zijn er naar schatting 250 miljoen mensen met een te hoge bloeddruk. Ook zonder onderzoek geloof ik dat , als de nood aan de man komt, wij alles eten wat we voor de kiezen kunnen krijgen, zelfs elkaar. Enfin, u weet nu waar het heen gaat.