Friday 27 January 2012

Rien ne va plus!

De onheilstijdingen volgen elkaar in rap tempo op. De werkeloosheid blijft toenemen. De leraren staken. Een gefrustreerde vakbondsbestuurder roept dat de Minister van Onderwijs niet het intellectuele niveau heeft om die functie te kunnen uitoefenen. Heel veel leraren zijn dat met hem eens, maar hij had het niet mogen zeggen, want toevallig is deze A-verpleegkundige wel een van de machtigste vrouwen van Nederland. Kinderen worden steeds dikker en steeds vaker het slachtoffer van pesterijen via de sociale media, die volgens Jesse de Haas eigenlijk asociale media zijn. Hoogleraren stellen richtlijnen en groeidiagrammen op, waarin precies vastligt hoe lang kinderen op welke leeftijd moeten zijn en hoeveel ze moeten wegen. Wie afwijkt is een probleemgeval. Groepsterreur van jongeren in de stadswijken en zelfs in de dorpen. Bijna dertig procent meer faillissementen in de horeca. Nedcar moet afslanken of anders sluiten, want auto’s worden alleen nog verkocht in China, Rusland en Brazilië. Tempo Team snijdt in de top en op zonnecellen valt ook al niets meer te verdienen. De sluis bij Eefde in het Twentekanaal is kapot. Binnenvaartschepen liggen al vijf weken stil. Oost Europese chauffeurs zitten achter het stuur van Nederlandse vrachtwagens, omdat ze bereid zijn voor minder geld te werken. Bij Holland Casino worden gokkers niet echt tegen zichzelf beschermd. Rien ne va plus, zo lijkt het!

Maar er is gelukkig ook nog goed nieuws. De lekkende PIP – implantaten worden gratis uit talrijke vrouwenborsten verwijderd en zelfs door nieuwe, waterdichte exemplaren vervangen. Extra werk voor plastisch chirurgen en administratief personeel. Voor de kosten voor de gezondheidszorg een tegenvaller. Dat zal vertaald worden in de verzekeringspremie. Er zijn minder verkeersboetes uitgedeeld. Fijn voor ons, slecht voor de staat, want die heeft daardoor minder inkomsten. Op de subsidie voor Omroep Brabant mag van de rechter niet gekort worden en die uitspraak zou gevolgen kunnen hebben voor andere regionale omroepen. Fijn voor de regionale omroepen, slecht voor de provincies. Dat betekent hogere belastingen of extra bezuinigingen. Zelfs het op het eerste oog goede nieuws blijkt bij nader inzien minder positieve kanten te hebben. Het is als met het gas en de stroom. Als we minder verbruiken, omdat de voorspelde strenge winter maar niet wil komen, gaan de tarieven omhoog. Onze zuinigheid en ons betere rijgedrag zijn slecht voor de economie en het huishoudboekje van de staat.

Ik weet het, ik neig naar cynisme. Dat heeft weinig zin, want het helpt niet. Maar als ik, zoals vanochtend , door de krant blader dan komt het voorgaande als een dampwals over me heen. Wat zijn de alternatieven? Niet in de slachtofferrol kruipen! Ontorganiseren! Strontvervelend en ontoerekeningsvatbaar zijn? Humor! Vijftig jaar stoppen met veranderen? Ondernemen! Innoveren! Leren! Positief blijven! Netwerken! Naar Rusland, China of Brazilië emigreren? Doen alsof er niets aan de hand is? Vol zelfvertrouwen naar de toekomst kijken! Waar een wil is , is een weg! Ça va seul! Of toch niet?