Saturday 14 April 2012

Paraskevidekatriafobie

Nooit van gehoord? In de psychologie wordt zo de angst voor vrijdag de dertiende genoemd. Het woord schiet je op zo’n dag als vandaag alleen niet onmiddellijk en spontaan te binnen. Wat hebben wij met vrijdag de dertiende? Op vrijdag stelden de Romeinen hun ter dood veroordeelden terecht. Ook Jezus werd op een vrijdag gekruisigd. Aan het laatste avondmaal zaten 13 personen aan. Judas was de dertiende. Ook de Engelsen voltrokken hun doodvonnissen op vrijdag. Op vrijdag 13 oktober 1307 werden alle Tempeliers in Frankrijk op bevel van Philips de Schone gearresteerd. De valse beschuldigingen leidden uiteindelijk tot de vernietiging van de orde. Een Noorse sage verhaalt dat de kwaadaardige god Loki als ongenode dertiende gast op een feest verschijnt en de aarde in rouw dompelt. Bijgeloof. Voor een kwart van de Nederlanders is het een geloof, dat hen verbiedt op deze dag te trouwen. Dertien personen aan een tafel brengt ongeluk. In 1891 besluit een moedige Amerikaanse officier elke dertiende van de maand met dertien personen te dineren. De eerste bijeenkomst was op een vrijdag. De economie krijgt op zo ’n dag een tikje. Er worden minder zaken gedaan. Veel mensen blijven thuis en zijn extra voorzichtig. Daardoor gebeuren er minder ongelukken dan op andere dagen. Ongelukken op vrijdag de dertiende overkomen vooral degenen die ze op zo ’n dag verwachten. Er schijnen vliegtuigen te zijn waarin geen rij dertien voorkomt, flatgebouwen , waarvan de liften geen dertiende verdieping kennen en hotels die geen kamer met nummer 13 hebben.

In Griekenland, Spanje en Latijns – Amerika is niet vrijdag, maar dinsdag de dertiende een ongeluksdag. Dat schijnt te maken te hebben met Marte ( Mars ), bij de Grieken Ares, de god van de oorlog. De dag staat synoniem voor de rode planeet die geweld, bloed en destructie brengt. Bij de Maya’s was dertien daarentegen juist een heilig getal. In Italië is het vrijdag de zeventiende. Veel Italianen zullen op die dag nog eens extra over hun malocchio - hangertje wrijven. Het getal 17 brengt in Italië namelijk ongeluk. Het is niet helemaal duidelijk waarom dit zo is. Een verklaring luidt dat het te maken heeft met de schrijfwijze in Romeinse cijfers. 17 wordt met deze cijfers namelijk als XVII geschreven. In de Middeleeuwen, toen Italiaanse volkeren voornamelijk dialect spraken en er veel analfabetisme was, verwarden ze XVII en VIXI. Het laatste betekent in het Latijn 'ik heb geleefd' en werd veel op graven van overledenen geschreven. Vandaar dus dat het getal 17 in Italië met de dood wordt geassocieerd, en dus vermeden moet worden. Daarom heet de Renault 17 in Italië R177 heet en hebben de vliegtuigen van Alitalia geen stoelnummer 17 . Het bijgeloof gaat soms zelfs zo ver dat in sommige straten huisnummer 17 wordt overgeslagen.

Bij de Amsterdamse dierenopvang had u vandaag een zwarte ( belastingvrije ) kat kunnen krijgen om uw ongeluk compleet te maken. Als u vandaag niet naar buiten durfde dan lijdt u aan paraskevidekatriafobie! Per vierhonderd jaar heeft u er maar 688 keer last van.