Wednesday 21 September 2011

Panters, poedels en schapen

De algemene beschouwingen in de tweede kamer zijn vandaag begonnen. Cohen (PvdA) kreeg het vanochtend meteen aan de stok met Wilders (PVV). Wilders noemt Cohen – als het om de eurocrisis gaat – de grote gedoger en voor het overige de bedrijfspoedel van Rutte. Hij loopt aan het lijntje, keft, plast hier en daar tegen een paaltje, gromt wat, maar belandt uiteindelijk op baasjes schoot. Na wat aaitjes over zijn bol sust hij vredig in slaap. Nee, dan Wilders zelf. Hij is een panter, altijd waakzaam en uit op buit. Hij vecht zich dood voor Henk en Ingrid. De Partij voor de Dieren zal blij zijn met de prominente plaats die de viervoeters in het debat krijgen.

De stijl van Wilders verlevendigt het debat ontegenzeglijk, maar brengt het ook op een bedenkelijk niveau. Het gaat niet meer om de inhoud, maar om het omlaaghalen van de politieke tegenstrever tot een karikatuur. Wilders weet natuurlijk heel goed dat hij de enige is die het minderheidskabinet van VVD en CDA officieel gedoogt. Hij moet de manier waarop dit kabinet de bezuinigingen verdeelt uitleggen aan Henk en Ingrid. Dat doet hij liever niet. Hij verkiest de frontale aanval op de PvdA, die de minderheidsregering aan een meerderheid helpt als het om de pensioenen en Europa gaat. Daarover is in het gedoogakkoord niets opgenomen en dus kan Wilders vrijelijk zijn gang gaan en inspelen op de euroscepsis onder de Nederlanders, die hijzelf, samen met de SP, al tijden aanwakkert.

Wij zijn de schapen, die ons als we niet uitkijken en nadenken, door de panter naar de slachtbank laten leiden. Wilders geeft ons de keuze tussen de poedel en de panter. Ik heb mij wel eens door PVV – kamerlid Dion Graus , toen hij zich nog inzette voor de Stichting Hulphond, laten vertellen dat de poedel de meest intelligente hond is. Hij wordt met de Labrador gekruist tot een Labradoedel. Een slimme, behulpzame hond, die uitermate geschikt is om gehandicapte mensen bij hun algemene dagelijkse levensverrichtingen bij te staan. Dat is bij de panter ondenkbaar. Die zou de gehandicapte schapen waarschijnlijk aan stukken scheuren. Graus zal dit niet aan Wilders verteld hebben. Ware dat wel zo geweest, dan zou die ongetwijfeld een andere keuze gemaakt hebben bij de keuze van een equivalent uit het dierenrijk voor Cohen.

Voor schapen is de keuze tussen de panter of de poedel geen ingewikkelde. Het is de keuze tussen verslonden of geholpen worden.