Wednesday 28 December 2011

Veranderen

Mocht u zich naar aanleiding van de Maya-voorspelling inmiddels zorgen maken over het voortbestaan van de aarde dan is dat overbodig. Mevrouw Van Broekhoven ( voor zover ik weet geen familie van de pastoor van Vaals want ze is in Leuven geboren), hoofdconservator Midden- en Zuid-Amerika van het Museum voor Volkenkunde in Leiden, zegt dat het onzin is dat de wereld op 21 december 2012 aan haar einde komt. En als mevrouw Van Broekhoven het zegt, dan is het natuurlijk waar. Het voorspellen van het einde der dagen is ook een hobby van de getuigen van Jehova. Hun laatste einddatum was 1975. Die hebben we ruimschoots overleefd. Als de voorspelling niet uitkwam trokken de getuigen daaruit de conclusie dat er te weinig mensen bekeerd waren en dat er een schepje bovenop gedaan moest worden. Meer mensen met de Wachttoren langs de deuren! Goed vergelijkbaar met wat de gemiddelde overheid doet. Werkt een beleidsmaatregel niet, dan moet ze geïntensiveerd worden.Van afschaffen kan natuurlijk geen sprake zijn.

Wetenschappers zijn er inmiddels wel van overtuigd, dat we bezig zijn de bol waarop we leven steeds onleefbaarder te maken. Er komt een moment, dat we moeten verkassen. Op de maan waren we al. Dat is een alternatief. Nu bereiden we een reis naar Mars voor. Er zijn daar sporen van water aangetroffen en waar water is, is leven. Het proces dat zich voltrekt is mooi beschreven in een boekje met de titel ‘Onze ijsberg smelt’ van John Kotter en Holger Rathgeber ( St. Martin’s Press, New York, 2005 ). Elke bedreiging is een kans, als er maar genoeg urgentiegevoel is. Zolang we denken en geloven dat het zo’n vaart niet zal lopen, zijn de meesten van ons niet geneigd te veranderen. We wachten liever tot het te laat is en geven ons lot in handen van de een of andere God of de staatsloterij. Mensen als pastoor Van Broekhoven ( voor zover ik weet geen familie van mevrouw Van Broekhoven, want hij komt uit Einighausen ) helpen ons daar een handje bij.

De Van Broekhovens zouden ons in slaap kunnen sussen. Uitkijken dus. Wakker blijven! Er is wel degelijk een noodzaak om te veranderen. Er is (nog) geen reden voor massale paniek. Als die er al zou zijn, dan wordt die voor gewone mensen als u en ik wel verborgen gehouden. Er zullen altijd wel anderen gevonden worden die we de schuld kunnen geven als het echt mis gaat. Maya’s, Azteken, Jehova’s, Moslims, Zwarte Magiërs en ga zo maar door. Beter is het om niet naar eventuele of potentiële schuldigen te zoeken , maar zelf te leven met de voortdurende bereidheid om te veranderen en het beter te doen. Een nomadenbestaan te leiden in het besef dat niets zeker is of eeuwigheidswaarde heeft. Hoogstwaarschijnlijk is dat ook wat de Maya’s te zeggen hadden. Als we niet geleidelijk en voortdurend veranderen, verbeteren en waar nodig vernieuwen worden we op een goede dag met een grote knal wakker geschud.