Saturday 28 April 2012

Foute keuze!

Auke de Leeuw, een 15-jarige scholier uit Helmond, heeft een gedicht geschreven. Het heeft de titel ‘Foute Keuze’ en gaat over zijn oudoom, die in de laatste Wereldoorlog een foute keuze maakte. De opdracht van zijn docent Nederlands was een gedicht schrijven over het thema ‘Vrijheid’. De beste gedichten zouden gestuurd worden naar het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Auke ‘s gedicht kreeg de tweede prijs en hij werd uitgenodigd om zijn gedicht op 4 mei aanstaande voor te lezen.

Maar toen maakten het Centrum Informatie en Documentatie Israël ( CIDI ) en het Auschwitz Comité een foute keuze. Auke werd daarop door de slapjanussen van het Nationaal Comité weer ‘ausgeladen’ , zoals de Duitsers zo mooi zeggen en mag zijn gedicht niet voorlezen. Het Auschwitz Comité dreigde namelijk met een boycot van de dodenherdenking en schaamde zich er niet voor de jongen af te schilderen als ‘een nazaat van een oorlogsmisdadiger’. Ik schrijf erover omdat ik er bijna geen woorden voor heb. Ik moet me gigantisch inhouden. In plaats van bewondering voor een 15-jarige die nadenkt over de problematiek van het maken van de juiste keuzes , stuiteren nazaten van slachtoffers in de vertrouwde niets en niemand ontziende Pavlov – reactie, die ten eeuwigen dage alle daders en hun nazaten over een kam scheert en blijft vervloeken. Eens fout , altijd fout. Lekker makkelijk, hoef je nergens over na te denken. Voor hen valt te hopen dat ze nooit een echte keuze hoeven te maken en aldus behoed blijven voor het maken van een verkeerde. Dat blijkt ijdele hoop, want zelfs zij bewijzen nu in staat zijn om een echt foute keuze te maken.

Omdat het van belang is om wel na te blijven denken en omdat Nederland een vrij land is, waarin ook Auke de Leeuw in vrijheid geboren is en dus het recht heeft om een andere kant van de medaille te laten horen, staat hieronder zijn gedicht. Laten we er trots op zijn, dat we mensen als Auke de Leeuw in ons midden hebben.

Foute keuze

Mijn naam is Auke Siebe Dirk
Ik ben vernoemd naar mijn oudoom Dirk Siebe
Een jongen die een verkeerde keuze heeft gemaakt

Koos voor een verkeerd leger
Met verkeerde idealen
Vluchtte voor de armoede
Hoopte op een beter leven

Geen weg meer terug
Als een keuze is gemaakt
Alleen een weg vooruit
Die hij niet ontlopen kan

Vechtend tegen Russen
Angst om zelf dood te gaan
Denkend aan thuis
Waar Dirk z’n toekomst nog beginnen moet
Zijn moeder is verscheurd door de oorlog
Mama van elf kinderen, waarvan vier in het verzet zitten
En een vechtend aan het oostfront
Alle elf had ze even lief

Dirk Siebe kwam nooit meer thuis

Mijn naam is Auke Siebe Dirk
Ik ben vernoemd naar Dirk Siebe
Omdat ook Dirk Siebe niet vergeten mag worden.