Friday 27 February 2009

Carnaval en Crash

Carnaval ligt weer achter ons. Voor veel mensen de gelegenheid om eens lekker te ontspannen. Dat geldt ook voor mij. Een traditie, vooral in Limburg. Carnavalisten houden de gevestigde orde en instituties op spottende wijze een spiegel voor, maken er parodieën van. Ze proberen het leven met humor te relativeren. Dat kan tot ontspanning leiden en gezond zijn. Sommige carnavalsverenigingen zijn echter zelf instituten geworden en horen inmiddels tot de gevestigde orde. Ze kunnen bijna alles relativeren, behalve zichzelf. Dan zie je groepen mannen ( en hier en daar ook al wat vrouwen ) in strakke pakken, versiert met veel medailles, en steken – soms met pauwenveren – op hun hoofd belangrijk doen. De gevestigde orde van de carnaval. Misschien wordt het tijd voor een parodie op de parodisten.

En dan de crash. Vluchtnummer TK 1951 van Turkish Airlines, zonder Henk Westbroek en met twee meiden van Halal, afkomstig uit Istanboel, stort neer op een omgeploegde boerenakker in de buurt van Schiphol. Gelukkig overleven de meeste passagiers deze ramp. Vier Amerikanen en vijf Turken, waaronder de piloten, laten het leven. Wat volgt zijn enkele typisch Nederlandse reacties. Allereerst wordt door het journaille meteen de suggestie gewekt, dat Turkish Airlines wel een derderangs luchtvaartmaatschappij zal zijn, die ergens op een zwarte lijst staat. Tenslotte is Turkije geen lid van de EU en dus een ontwikkelingsland. Niet eerst vragen en luisteren, maar meteen oordelen. Dat is wat communicatiedeskundigen kennelijk tegenwoordig doen.
En vervolgens komt ons onvolprezen Openbaar Ministerie (OM) meteen in actie. Ze zijn er als de kippen bij om te gaan bepalen wie het schuld is. Als ze de schuldige(n) gevonden hebben, hakken ze die de kop af en het probleem is opgelost. Nee, geef mij dan maar Pieter van Vollenhoven van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Wat stijfjes, maar wel karakter. Die weigert de zwarte doos af te staan. Zijn team heeft die eerder gevonden dan de rechercheurs. De doos wordt nu in Parijs onderzocht. Wie hem heeft gevonden mag ‘m houden! De Onderzoeksraad zoekt niet naar schuldigen, maar naar oorzaken. Zodat we iets kunnen leren en mogelijk in de toekomst kunnen voorkomen, dat die oorzaken weer tot zo’n ramp leiden. Het OM en de Onderzoeksraad rollen nu ruziënd over straat. Waar een klein land groot in kan zijn!